Europese Antibioticadag

Op Europese Antibioticadag  – maandag 18 november – vraagt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) aandacht voor antibioticagebruik en -resistentie in de Europese Unie. De eerstelijnszorg – waartoe ook de tandarts behoort  – wordt opgeroepen zich bewust te zijn van de risico’s van het voorschrijven van antibiotica.

Mondzorgverleners schrijven met name antibiotica voor

In Nederland  schrijven mondzorgverleners met name antibiotica voor, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Van de miljoen keer dat tandartsen, mka-chirurgen en orthodontisten medicijnen voorschrijven, gaat het in 425.000 gevallen om antibiotica. Ruim een kwart miljoen hiervan zijn recepten voor het penicilline-antibioticum amoxicilline.

Antibiotica is geen pijnstiller, bewust voorschrijven is belangrijk

In hoeverre het terecht is dat een tandarts antibiotica wel of niet voorschrijft is niet zomaar aan te geven. Om tandartsen  te helpen bij het deskundig en verantwoord voorschrijven ontwikkelt het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) momenteel een antibiotica-richtlijn. Naar verwachting is deze in het voorjaar van 2021 gereed. Ellemieke Hin is als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE) betrokken bij deze richtlijn. “Bewust antibiotica voorschrijven is belangrijk. Antibiotica is geen pijnstiller”, aldus  Ellemieke. Lees meer…