Verslag NVvE Voorjaarscongres 10 maart

Nieuwe kansen in de endodontologie

Wat een Micro CT al niet vermag. Dat liet Marco Versiani zien tijdens zijn lezing op het voorjaarscongres. Prof. Dr. Versiani is verbonden aan de Universiteit van Sao Paolo en houdt zich daar vooral bezig met het maken van Micro CT-opnamen en met het bewerken en interpreteren van die beelden. De plaatjes die daar uitkomen zijn verbluffend, surrealistisch bijna.

Wat dan weer minder mooi is, is dat die plaatjes ons maar al te duidelijk maken dat een wortelkanaal een enorm gecompliceerde anatomie heeft. Om daar fatsoenlijk in te kunnen werken zijn geavanceerde technieken nodig. Gelukkig komen die steeds meer voorhanden, zo betoogden Dr. Joerd van der Meer en Dr. Thomas Connert. Beiden zijn voorloper in het gebruik van 3D-technieken die toepasbaar zijn in de tandheelkunde in het algemeen en ook in de endodontologie. Het zal niet lang meer duren of de digitale workflow vindt zijn toegang tot de algemene praktijk en zal niet meer voorbehouden zijn aan onderzoekers en nerds.

Maar zonder bacteriën zouden we al die technologieën niet nodig hebben. Geen beestjes, geen ontsteking, zo wist Kakehashi in 1965 al. En dus was het middag programma met Dr. Suzette van der Waal, Dr. Xenos Petridis en Dr. Mark Laske gewijd aan het bestrijden van bacteriën en biofilm. Als dat lukt, dan hebben we al die techneuten niet meer nodig. Een geslaagd congres, met als belangrijk leermoment dat we nog heel veel niet kunnen in een wortelkanaal.

  • Marco Versiani was één van de inspirerende sprekers op het voorjaarscongres. Wie zijn fascinerende 3D beelden nog eens terug wil zien, kan kijken op rootcanalanatomy