ESE congres, Helsinki

Terugblik op ESE Biennial Congres in Helsinki

Het is september en dus weer tijd voor het ESE-congres. Van 6 tot en met 9 september 2023 werd het 21e ESE-congres georganiseerd in Helsinki. Een prachtige stad met goed openbaar vervoer, en gelukkig was het heerlijk weer. En wat een vriendelijke mensen die hun stad super schoon houden.

Op woensdag waren er al een aantal cursussen voor de echte endo-junks. Deze heb ik zelf niet gevolgd, maar naar horen zeggen waren ze zeer de moeite waard, variërend van tips and tricks voor een betere uitkomst van je endodontische behandeling tot het uitvoeren van vitale pulpa therapie.
Op donderdag begon het congres in drie hallen tegelijk met lezingen over 3D-anatomie tot biofilm en irrigatie. Zelf vond ik de lezing van Gabriel Krast over traumatische elementen erg interessant. Tip: op 4 november hebben wij ons eigen Traumacongres!

Ook gaf Hal Duncan een mooie presentatie over vitale pulpa therapie. Het kan een mooie oplossing zijn om een volledige endo te voorkomen. Wij hebben natuurlijk onze eigen Bram (Lak) en Jaap (van den Broek) die ons toevallig nog vorige week tijdens een webinar uitleg over de vitale pulptherapie gaven.
Op donderdagavond was er een leuk feest met een band in de oude haven van Helsinki. Een omgebouwd pakhuis waar velen van ons een leuke avond hebben gehad. De voetjes gingen van de vloer!

Vrijdag was weer een volle congresdag. Shanon Patel gaf een mooi overzicht van wanneer er nog genoeg restaureerbaarheid van het element is. De keuze voor een implantaat is pas aan de orde als de restaureerbaarheid onmogelijk is. Ook met scheurtjes kun je kiezen voor stevig opbouwen en inpakken van het element. Tot slot was er een gezellige Hollandse borrel met alle Nederlanders die aanwezig waren.

Zaterdag was alweer de laatste dag. Voormalig NVVE-voorzitter Danielle Boonzaaijer presenteerde haar poster met als onderwerp: “Vinden tandartsen wortelkanaalbehandelingen leuk?” De uitkomst was uiteraard: Ja. Wel afhankelijk van factoren zoals de ervaring van de tandarts, de complexiteit van de behandeling en de organisatie van de logistiek omtrent de endo.

Kortom, een geslaagd congres.

Maaike IJzendoorn
Tandarts-Endodontoloog