Michiel de Cleen, tandarts endodontoloog, overleden

Op dinsdag 7 december bereikte ons het verdrietige nieuws over het plotselinge overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Michiel de Cleen.

Michiel de Cleen studeerde in 1988 als tandarts af aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen was hij tot 1995 als docent verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Naast zijn werkzaamheden in de praktijk was Michiel medeauteur van een aantal boeken over endodontologie en tandletsels en hoofdredacteur van het tijdschrift Tandartspraktijk. Ook was hij een veelgevraagd cursusdocent. Hij was actief lid van diverse beroepsorganisaties zoals KNMT, NVvE, ESE, AAE en IADT.

Michiel is van ongelooflijke waarde geweest voor de NVvE en de endodontologie in Nederland. Hij was bestuurslid, vertegenwoordiger van de NVvE in de ESE en sinds 2012 vast lid van de commissie Verrichtingen en tarieven. Hij was onvermoeibaar in zijn energie en inzet die hij had voor onze vereniging. Michiel was altijd bereid om mee te denken en advies te geven over nieuwe ontwikkelingen binnen de vereniging. De Hans Genet-lezing koesterde hij als geen ander. Hij was op een fijne manier kritisch in het naleven van de statuten en de verslaglegging in de notulen. Zijn parate kennis op praktisch en wetenschappelijk gebied was bewonderenswaardig. En daarenboven was hij een aimabele collega met een groot nationaal en internationaal netwerk. We zullen Michiel in alles enorm missen.

Zijn liefde voor de endodontologie kon Michiel fantastisch overbrengen. In zijn lezingen wist hij aan de hand van casuïstiek uit zijn eigen praktijk, gekoppeld aan de laatste wetenschappelijke inzichten, eenieder te boeien en mee te nemen in zijn vakkundige en mensgerichte aanpak. Jong en oud waren bij hem in zeer goede handen. Het plezier dat hij zelf aan de behandelingen beleefde heeft vele collega’s geïnspireerd.

Hoe toegankelijk hij als specialist was voor de verwijzend tandarts, heb ik zelf met veel plezier mogen ervaren. Meekijken met zijn behandelingen en met eigen ogen kunnen zien hoe de behandeling verliep onder zijn handen was een geweldig handvat om daar zelf mee aan de slag te kunnen gaan.

Niet alleen als tandarts-endodontoloog, maar ook zeker als persoon was Michiel zeer geliefd. Hij was oprecht geïnteresseerd in de mensen om hem heen en het was fijn om bij hem te zijn.

We zullen Michiel missen. We wensen zijn familie en naasten heel veel sterkte met dit grote verlies.

Mereille Buma
Voorzitter NVvE