Congres

Impressie van het ESE-congres in Boedapest

Eindelijk was het weer zover! Na de Covid-crisis die een poos duurde, kon er weer een ESE-congres georganiseerd worden. Dit jaar in Boedapest op 8, 9 en 10 september 2022. Maaike IJzendoorn was erbij en doet verslag.

Het congrescentrum lag buiten de stad en was met de taxi goed bereikbaar. Bovendien bood de organisatie een gratis openbaarvervoerkaart aan. Goed geregeld, en je ziet ook nog wat van de stad!

Op woensdag was er al een mooi pre-congresprogramma. Onderwijs geven en krijgen op tandheelkundige faculteiten stond daarbij centraal. Ik ben daar niet bij geweest, maar heb begrepen dat het een leerzame dag was.

Donderdag begon het congres met als thema: ‘Knowledge into Skill’. Er was een uitgebreid programma verspreid over 3 dagen. Elke dag waren er zo veel sprekers dat er 5 zalen mee gevuld konden worden. Ook was er een mooie expositie van allerhande tandheelkundige bedrijven en instrumentarium. Jonge onderzoekers toonden veel posters van hun wetenschappelijke onderzoek. Kortom: voor elk wat wils.

Voor mij sprongen Ken Hargreaves en Ove Peters eruit.
Ken Hargreaves hield een interessante lezing over pijn en de verschillende receptoren die hierbij betrokken zijn. Nieuwe pijnmedicatie zou weleens kunnen helpen om bij verschillende soorten pijn en bij man én vrouw (er is een verschil in hoeveelheden van bepaalde receptoren) een beter effect te bereiken.
Ove Peters hield een mooie lezing over alle uitdagingen die je als tandarts (endodontoloog) bij elke endodontische behandeling tegenkomt. Hij komt op het NVvE-congres spreken, dus dan kunt u zelf oordelen.

Ook Nederland was vertegenwoordigd bij het ESE in de hoedanigheid van de sprekers Marga Ree, Annemarie Baaij, Rifat Özok, Christos Boutsiokis, Suzette van der Waal en Athina Georgiou.

Buiten het wetenschappelijk programma was er ook tijd voor gezelligheid. Op donderdagavond maakten we een bootreisje over de Donau. Het was een heerlijke zomeravond en we hadden prachtig uitzicht over Boeda en Pest.
Op vrijdagavond vond de NVvE-borrel plaats met de Nederlandse delegatie (en wat Belgische en Deense invloeden). Het was een avond met een hapje en een drankje om weer eens ouderwets bij te kletsen met iedereen.
Zaterdagmiddag was het tijd om weer huiswaarts te keren.

Volgend jaar is er opnieuw een ESE-congres, dit keer in Helsinki. Wat mij betreft een aanrader. Tot dan!
Maar eerst nog het allerleukste en interessante congres van de NVvE, op vrijdag en zaterdag 4 en 5 november: ENDO 360!