Electrische Step

COLUMN: Daar kwamen we niet voor

Door Sander Loos

Wenen was leuk. De stad dan. Lekker op elektrische stepjes door de mensenmassa. Niemand aangereden en 20 cent per minuut lichter. Want zo gaat dat, je betaalt die dingen per minuut. Tikt best aan.

Maar daar kwamen we niet voor. We kwamen natuurlijk voor het tweejaarlijkse congres van European Society of Endodontology (ESE). Verspreid over drie dagen en over zeven (!) hallen. Nog best een hele studie om je eigen programma dan samen te stellen. Drie weken over gedaan. Plaats van handeling was het grootste crematorium van Europa. Daar deed het Weense congrescentrum tenminste sterk aan denken. Wat een sfeerloze keet. Koffie was er buiten de vastgestelde kwartiertjes alleen uit een automaat, en de lunch kwam uit een doggybag. Een broodje bleek alleen te koop in het dichtstbijzijnde metrostation, zo tipte een oud studiegenootje mij, waarvoor nog dank, Michiel. Gelukkig was het prachtig weer zodat Michiel en ik nog lekker in het zonnetje hebben kunnen bijkletsen. Dat dan weer wel.

Maar daar kwamen we niet voor. We kwamen natuurlijk voor het congres. Was ’t wat? Mwwah, viel een beetje tegen. Of het moet zo zijn dat de leuke dingen nu net in de zes hallen waren waar wij op dat moment net níét waren. Dat kan.

Waarom eigenlijk nog een congres in deze vorm? Duizenden vliegen van over de hele wereld (ook de Britten waren er, want Thomas Cook bestond nog en ze horen nog steeds bij ons) naar Wenen om drie dagen wezenloos door een crematorium te struinen en weinig nieuws te horen. Of willen ze allemaal zo graag een selfie maken met de ESE-voorzitter voor hun Facebook-pagina? Daar heb ik er talloze van voorbij zien komen namelijk. Zo’n voorzitter moet toch wel te Photoshoppen zijn?

In deze tijd van e-learning wordt het hoog tijd dat we ons bezinnen op de toekomst van de congressen. De tandarts van vandaag is opgevoed met e-learning. Leren op momenten dat het hem – of tegenwoordig vooral haar – het beste uitkomt. Is een lezing saai of door steenkolenengels amper te volgen? Hup, doorscrollen of even swipen naar een ander kanaal met een andere spreker en een ander onderwerp. CO2-neutrale congressen, daar moeten we naartoe. De huidige congresvorm heeft zijn beste tijd gehad. Heel vooruitstrevend dus dat de ESE dit jaar voor het grootste crematorium van Europa had gekozen.